Het kabinet heeft verstrekkende maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarmee raakt het coronavirus alle aspecten van de samenleving.
Ook de huizenmarkt blijft niet buiten schot. Denk aan bezichtigingen die anders worden georganiseerd en de hypotheekrente die nog verder kan dalen.
Business Insider heeft vijf aspecten op een rij gezet die kunnen worden beïnvloed door de uitbraak van het coronavirus.
De uitbraak van het coronavirus laat de huizenmarkt niet ongemoeid. Het kabinet heeft verregaande maatregelen afgekondigd en die hebben gevolgen voor onder meer het proces rond het kopen en verkopen van woningen.
Het coronavirus is definitief geen ver-van-mijn-bed-show meer. Het aantal coronadoden is in Nederland sinds maandag opgelopen tot 24 en zo’n 200 mensen met de longziekte COVID-19 zijn opgenomen in het ziekenhuis.
Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het virus onder controle te krijgen. Scholen, sportclubs en horecagelegenheden moeten drie weken de deuren sluiten. Aan werkgevers luidde het advies al om thuiswerken te stimuleren.
De verspreiding van het virus en de maatregelen om de uitbraak te beteugelen hebben diepe impact. Beurzen boeken historische verliezen. Werkende ouders zitten ineens thuis met thuisblijvende kinderen en ondernemers moeten wellicht het roer omgooien om het hoofd boven water te houden.
De maatregelen sijpelen door naar alle facetten van onze samenleving en de kans is groot dat de huizenmarkt niet buitenschot blijft. Dit zijn vijf aspecten van de huizenmarkt die (kunnen) worden geraakt door de pandemie.
1. Hypotheekaanvragen
"Ik kan me voorstellen dat de maatregelen een daling in het aantal hypotheekaanvragen veroorzaken, omdat mensen nu wel iets anders aan hun hoofd hebben dan het kopen van een huis", zegt Martin Hagedoorn van intermediair De Hypotheekshop.
Maar het tegenovergestelde lijkt nu het geval. "Ik sprak net een adviseur die aangaf dat hij er momenteel zelfs afspraken bij krijgt, omdat mensen nu tijd hebben."
Met 10.000 hypotheekaanvragen behoorden de afgelopen twee weken de top tien van weken met het hoogste aantal hypotheekaanvragen.
De Hypotheekshop sluit niet uit dat het aantal aanvragen alsnog een daling laat zien, vanwege het ingrijpende besluit om de scholen te sluiten en inkomensonzekerheid bij sommige consumenten.
2. Online bezichtiging van te koop staande huizen
Bezichtigingen zijn een stuk lastiger online te regelen en dit is dan ook een van de dingen waarover onzekerheid bestaat, merkt De Hypotheekshop aan de reacties van klanten.
Hagedoorn ziet dat makelaars overgaan op online rondleidingen en dat is ook wat makelaarsvereniging NVM verwacht. "Online bezichtigingen bestaan al, maar dat zal nu een vlucht nemen, net als met thuiswerken", zegt Theo Scholte, woordvoerder van NVM.
Eerder maakte de NVM al bekend geen risico te willen nemen en de landelijke Open Huizen Dag van 28 maart te annuleren. De makelaarclub heeft leden geadviseerd om per geval te bekijken of reguliere bezichtigen door kunnen gaan, eventueel met aanpassingen.
Zo trekt Voorma & Millenaar Makelaars in Amsterdam en Amstelveen meer tijd uit voor bezichtigingen. Elke potentiële koper krijgt een halfuur de tijd om de woning te bekijken in plaats van een kwartier.
"We nemen wat meer tijd om voorzorgsmaatregelen, zoals geen handen schudden, te kunnen naleven. Ook willen we dat er genoeg speling is tussen de verschillende afspraken zodat kopers elkaar niet tegenkomen. En de makelaar loopt niet mee naar elke ruimte, omdat sommige ruimtes klein zijn", licht Charlene Kadirbaks van Voorma & Millenaar toe.
Ook taxaties en de overdracht bij de notaris kunnen niet online plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk in hoeverre die beperkt worden. Het zijn geen aangelegenheden waarbij veel mensen aanwezig zijn, maar wellicht hebben de maatregelen op een andere manier impact.
3. Hypotheekrente
De hypotheekrente is al langere tijd dalende, maar het coronavirus heeft die nog verder omlaag geduwd. Door angst op de financiële markten is de marktrente gedaald en centrale banken hebben maatregelen genomen om de economie te stimuleren.
Daardoor kunnen geldverstrekkers hun rentes verder verlagen. Afgelopen week bereikte de gemiddelde hypotheekrente opnieuw een laagterecord van 1,62 procent, meldt De Hypotheekshop.
Hoewel er ruimte is voor verdere verlagingen verwacht Hagedoorn dat geldverstrekkers de komende tijd even zullen aankijken en niet veel rentewijzigingen zullen doorvoeren. Zowel geen verhogingen als verlagingen.
4. Woningverkopen en huizenprijs
Of het coronavirus ook het aantal transacties en de huizenprijzen besmet, zal moeten blijken.
Vereniging Eigen Huis (VEH) zei vorige week te verwachten dat het consumentenvertrouwen daalt door de negatieve gevolgen van de pandemie, zoals het stilleggen van reisverkeer en bedrijven die hun deuren sluiten.
De belangenvereniging van huiseigenaren ziet echter nog niet dat kopers afzien van het kopen van een huis.
Makelaarsvereniging NVM laat aan Business Insider weten dat het over twee weken meer kan zeggen over het aantal verkopen en de transactieprijs, als de verstrekkende maatregelen van het kabinet al dan niet zijn doorgesijpeld in de statistieken.
Mocht door het coronavirus de opkomst bij bezichtigingen lager zijn, dan beïnvloedt dit het aantal biedingen. "Dat zou de verkoopprijs van de desbetreffende woning kunnen drukken", zegt Hagedoorn van De Hypotheekshop.
Maar hij benadrukt dat dit koffiedik kijken blijft en dat later pas meer duidelijk wordt. Een structurele afkoeling van de huizenmarkt door de coronacrisis ziet Hagedoorn niet zo snel gebeuren.
"Het is nu crisis, maar de economie onderliggend is goed en het woningaanbod blijft schaars. Als het gewone leven zijn beloop neemt, normaliseert ook de woningmarkt, al zeg ik dat met een slag om de arm."
5. 'Coronavoorbehoud van financiering'
Hagedoorn wijst wel op dat het kopen van een woning met voorbehoud van financiering nu belangrijk is.
"Het coronavirus kan voor inkomensverlies zorgen, omdat bedrijven hun deuren sluiten of omdat je ziek wordt. Het financieringsvoorbehoud beschermt je als je daardoor de hypotheek niet rond krijgt", zegt Hagedoorn.
Maar met de krappe huizenmarkt is het in steden als Amsterdam inmiddels de norm om zonder financieringsvoorbehoud te kopen.
"Op LinkedIn zag ik dat adviseurs daarom pleiten voor een coronavoorbehoud", vertelt Hagedoorn. "Het coronavoorbehoud doet hetzelfde als een financieringsvoorbehoud, maar zou dan alleen gelden als de koop niet doorgaat door de gevolgen van de uitbraak."
Lees meer over de huizenmarkt:
- Een koopwoning kost gemiddeld €308.000 – dit doet de huizenprijs in jouw gemeente
- Huis kopen om te verhuren? 7 dingen om op te letten
- Deze vragen moet je zeker stellen bij een bezichtiging, aldus de Amsterdamse huizendokter Fred Tokkie
- Huis kopen met een maximale hypotheek? Zelfs als je 2 keer modaal verdient, val je in deze regio’s buiten de boot
- Hypotheekrente en andere aftrekposten voor je huis bij de belastingaangifte 2019